For unge og voksne

Læseinspiration til ny dansk poesi

I anledning af bibliotekets poesiuge guides der her til læsning af ny dansk poesi.

Af Mette Bom Jensen

Bogstakke i sort/hvid billede

Poesi er en underfundig størrelse, som både tiltrækker og afskrækker mange. Den er sjældent på toplisterne over, hvilke slags bøger man har på hylderne derhjemme, og den er ligeledes sjældent set på boghandlernes bestsellerliste. Men poesi er fantastisk, nok netop fordi den har sine hemmeligheder, sine pudseløjerlige mekanismer og sit ildsjæle læserpublikum. 

Derfor hylder vi den også her på Glostrup Bibliotek med en poesiuge, en ny læserkreds for poesi og i nærværende tilfælde en læserguide til, hvor du skal begynde (eller fortsætte), hvis du holder af ny dansk poesi, eller blot savner at blive udfordret i din litteratursmag.

Signe Gjessing: Illuminationen af alt

Gjessing debuterede i 2014 med Ud i det u-løse, som tiltræk sig flere priser for sin komprimeret ekspressionistiske stil. Hendes nyeste digtsamling Illuminationen af alt er endnu mere kompromiløs end debuten, både når det gælder fortættetheden i metaforikken, og når det gælder det ekspressionistiske udtryk. Her vil du møde poetisk kommunikation på højeste plan, hvor stjernerne og universet bliver trukket gennem sproget og kroppen, så det såvel sprøjter med lys som med mørke. 

Det er nok ikke her nybegynderlæseren af digte og poesi skal starte, men hvis man har mod på at møde sproget i sine radikale billeder og forståelser, så venter der her en smuk og fantasmatisk læseroplevelse. 

 

Lasse Raagaard Jønsson: ssn snnart 

Debuten ssn snnart fra Jønsson er lidt af en genistreg. Ikke blot fordi den er hyperoriginal i sit udtryk og indhold, men også fordi den i alt sin originalitet står som et smukt svajende flag for sårbarhed, ømhed og sorg som alle kan spejle sig i. Jønsson lider af stammen og afasi og dette sproghandicap bliver taget direkte ind i digtsamlingen, der handler om hans mors sygdomsforløb, så ordene bryder sammen og sætningerne står skælvende tilbage. 

Her møder sproget steder, hvor det simpelthen hører op, både fordi sorgen er så svær at sætte ord på, men også fordi stemmen fysisk slår knuder på sig selv. Derfor vil enhver læser af ssn snnart blive ramt af stor kærlighed til livet, og en overraskelse over originaliteten i denne perle af en debut.   

 

Lucia Odoom: Sange fra andre rum 

Odoom er nok bedst kendt for sin tid som radiovært på DR og sit nuværende journalistiske virke på Politiken, og derfor føles hendes langdigt Sange fra andre rum, som et lille skattekammer af indsigt og liv. Med sine bare 20 sider formår Odoom at flette popkultur ind i en altopslugende sorg tilsat ømme hverdagsbetragtninger der tilsammen spænder tid og sted ud i en elastisk dirrende poesi. 

Denne digtsamling er ikke kun på grund af sine få sider et godt sted at starte for nyere læsere, den er også et godt begunderpunkt, fordi den med sin associerende stil åbner sig for fortolkning og samtidig vækker stor genkendelse i sine billeder og fortælling. 

 

Anna Rieder og Birgit Bundesen: Smerte-hjerte

Med undertitlen Kontinuitetsnotat, der er en fagterm for en læges notering af en patients behandlingsforløb, har forfatteren Anna Rieder og overlæge på Psykiatrisk Center Amager Birgit Bundesen skabt et eklektisk og dynamisk poetisk udtryk. 

Digtsamlingen veksler mellem forfatterens metaforiske og billedsymbolske beretninger om livet i psykiatrien og med psykisk sygdom og så overlægens mere nøgterne og faglige skrift, og i dette poetiske flekværk opstår der ikke blot forståelse og indsigt mellem stemmerne, men også stor ømhed og et stille, men kraftfuldt manifest for skriftens helende virkning på psyken.